Fosfor bombası, savaşlarda kullanılan çok tehlikeli bir silah. Beyaz fosfor, havayla temas ettiğinde hemen yanar. Beyaz fosfor, bazı silahlarda küçük miktarlarda ateşleyici olarak da kullanılır. Fosfor bombası, diğer silahlardan daha ölümcül bir silah olarak bilinir. Fosfor bombası, beyaz fosforun havadaki oksijenle birleşerek hızlı bir şekilde yanmasıyla, suyla birleştiğinde de daha da güçlenen söndürülemez bir ateş oluşturan kimyasal silah olarak çok zararlı bir silah olarak bilinir.

Fosfor Bombası Nedir? Fosfor Bombası Nasıl Çalışır?
Fosfor bombası, çok zararlı bir silah. Fosfor dumanı solunduğunda, ciğerlerde ciddi yaralar meydana gelir ve solunum zorluğuna neden olur. Sonra da insan vücudu içten dışa yanar. Beyaz fosforla yanan kişinin kıyafetleri çok hasar görmeyebilir ama yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar devam eder.
Beyaz fosfor kullanımı sonucunda çekilen fotoğraflarda, kemiklerine kadar yanmış ama kıyafetleri sağlam kalmış kurbanlar görülür. Yanma reaksiyonu başladıktan sonra durdurmak mümkün değildir. Birçok insan hakları örgütü fosfor bombalarının kimyasal silah olarak kabul edilmesini talep ediyor. Çünkü bu bombalar herhangi bir anlaşmada özel olarak yasaklanmamıştır.

Fosfor bombası, zehirli bir madde içerir ve bu madde ölümcül olabilir. Bu madde, cilt yanıklarıyla birlikte karaciğer, kalp ve böbrekleri de etkiler. Fosfor bombası vücuda girerek, organları yakar ve insanı kısa sürede içten içe öldürür.
Fosfor Bombası Yasak Mı? Fosfor Bombası Neden Yasak?
Cenevre Sözleşmesi’nin 1977 yılında yaptığı ikinci protokolün ek üçüne göre, beyaz fosfor bombası yanıcı silahlar kategorisine girdiği için kullanımı yasaktır. Fosfor ve napalm gibi maddeler konvansiyonel yanıcı silahlar olarak bilinir.

Beyaz fosfor, milislerin dünyada kullandığı bir maddedir. Gündüzleri duman perdesi oluşturmak, geceleri ise bir bölgeyi aydınlatmak için yasal olarak kullanılabilir. Fakat beyaz fosfor, insan derisine değdiğinde çok şiddetli ve ızdıraplı yanıklara yol açtığı için sivil halka karşı kullanımı yasaktır.